• Projects
  • Works
  • About
  • Building Impact

    Het laatste stukje

    of swipe/scroll van links naar rechts

    Bekeken door de kaders van de Willem de Kooning Academie (WdKA) zag ik het laatste stukje vrije grond vervagen. De ooit groene grasstrook faciliteerde een uitzicht vanuit de naastgelegen kunstacademie en gaf lucht aan de wandeldoorsteek naar de Willemsbrug en de Boompjes. Tijdens mijn eigen studieperiode in 2019 (aan deze kunstacademie) heb ik de transformatie van een smalle kavel tot een bouwkundig complexe woontoren mogen observeren en vastleggen. Dit project groeide uit tot een onderzoek naar de impact van het woongebouw op de omgeving. Door middel van beeld reflecteer ik op stedelijke verdichting.

    Bekijk hier het foto-essay en lees de bijschriften voor toelichting.

    • Maquette, 2019. Gefotografeerd op het hoofdkantoor van Stebru – de uitvoerder van de woontoren). Het ontwerp is gedaan door Tangram Architekten.
    • Fotografische archiefbeelden van de locatie na het bombardement in 1942. Links: een zoutdruk die de verwoeste stadsdriehoek toont. Rechts: een blauwdruk (cyanotype) van het begin van de wederopbouw na de oorlog.
    • Deze serie toont het door fotografie gevangen zonlicht dat niet meer naar binnen schijnt.
  • Een stopmotion beeld die vanuit de bouwlift is opgenomen. In deze lift maakte de werkers hun dagelijks toch de hoogte in. Naar mate de bouw toenam groeide het aantal stops voordat deze uiteindelijk 24 verdiepingen hoog telt.
    • Een tweeluik van hetzelfde venster met twee jaar verschil (2019-2021). Voor en na de bouw van de woontoren.
    • Deze fotografische representatie van het gebouw is doormiddel van een camera obscura vastgelegd. De camera obscura is een verduisterende ruimte met een gaatje in de muur waar het invallende licht een afbeelding van de buitenwereld schetst op de tegenoverliggende wand. Voordat fotografie - de lichtgevoelige plaat - was uitgevonden gebruikten kunstschilders (waaronder Vermeer en Caravaggio) vermoedelijk al een camera obscura als optisch hulpmiddel. Voor educatie doeleinden op de WdKA werdt dit fenomeen gebruikt om de basis van fotografie te demonstreren aan de nieuwejaars studenten. Zelf heb ik de werking van de camera obscura mogen aanschouwen in mijn eerste studiejaar. Toen reikte deze nog tot en met de Willemsbrug. Inmiddels drie jaar later slokte het gat niet meer op dan de muren en ramen van het naastgelegen gebouw. De linkerfoto is een Silver Gelantine print welke direct is belicht en chemisch is ontwikkeld. De middelste foto is een digitale foto welke het invallende licht vastlegt - de projectie van het gebouw. De rechter foto is een kleuren negatief dat van een van de ramen.
    • View from room 1234 - Hahnemühle print finished on glass, 120x90cm
      Een close-up foto van de ramen welke door een bouwtechnisch mankement niet gezeemd kunnen worden en het uitzicht wegnemen (klik op te zoomen).

    Selectie aan relevante artikelen:

    Vers Beton, OurDomain: legale discriminatie op de woningmarkt

    OPEN Rotterdam, Wie in deze ‘sociale’ huurwoningen aan de Blaak wil wonen moet flink dokken

    AD, Rotterdam herdenkt slachtoffers van bombardement door namen op woontoren te projecteren

    Architectenweb, Namen burgerslachtoffers bombardement geprojecteerd op gevel woontoren

    Architectenweb, Beladen geschiedenis van plek weerspiegeld in gevel OurDomain Rotterdam

    Interview Marius Grootveld, Kirsten Hannema - Volkskrant, Hoe bouw je een betere stad? Niet door te slopen, maar door slim te verbouwen

    Elevator view, 2021

    Elevator View - Hahnemühle fiber gloss op Dibond 2mm, 120x80cm (editie van 3)
    Hahnemühle fiber gloss op Dibond 2mm, 120x80cm (editie van 3)
    Original Image before
    Modified Image after
    Close
    Top